کاوش موضوع جذام
صفحه اصلی
جذام
جذام، خوره یا لِپرُسی که همچنین با نام بیماری هانسن شناخته میشود، بیماری مزمنی است که توسط باکتری مایکوباکتریوم لپره و مایکوباکتریوم لپروماتوسیس ایجاد میشود. در ابتدا عفونتهای ناشی از این بیماری علائمی ندارند و به مدت ۵ تا ۲۰ سال به این صورت باقی میمانند. علائم این بیماری شامل گرانولوم دستگاه عصبی پیرامونی، دستگاه تنفسی، پوست، و چشمها میشود. این علائم ممکن است باعث ناتوانی در حس درد و در نتیجه از دست دادن بخشهایی از دست و پا در نتیجه آسیبهای مکرر شود. همچنین ممکن است احساس ضعف و ضعف چشم در بیمار ایجاد شود. دو نوع اصلی پسی باسیلاری و مالتی باسیلاری این بیماری بر اساس تعداد باکتریهای موجود در هر نوع تشخیص داده میشوند. این دو نوع جذام بر اساس تعداد پیگمانتاسیون ضعیف، و لکههای پوستی بیحس تشخیص داده میشوند که در پسی باسیلاری تعداد این لکهها پنج عدد یا کمتر است و در نوع مالتی باسیلاری تعداد آنها بیشتر از پنج عدد است. این بیماری با مشاهده رنگآمیزی اسید فاست در بافتبرداری پوستی یا از طریق تشخیص دیانای فرد با استفاده از واکنش زنجیرهای پلیمراز تشخیص داده میشود. این بیماری در میان افرادی که در فقر زندگی میکنند شایعتر است و عقیده بر این است که از طریق ریز قطرههای تنفسی به انسان منتقل میشود. جذام دارای عفونتزایی و آسیبزایی خیلی پایین و حدت یا ویرولانس بالا است. این بیماری از دسته بیماریهای بسیار عفونی نیست.
نام این بیماری از واژه لاتین lepra به معنای «فلس مانند» گرفته شدهاست. واژه «بیماری هانسن» از روی نام گرهارت آرمور هانسن گرفته شدهاست.
کارشناسان سازمان جهانی بهداشت مورد جذام را چنین تعریف کردهاند: یک مورد جذام، عبارت است از شخصی که دچار ضایعههای هیپوپیگمانته (قرمز رنگ بدون حس)، درگیری اعصاب محیطی، از دست دادن حس و اسمیر پوستی مثبت از نظر باسیلهای اسیدفاست، به صورت منفرد یا مجموعهای از این تغییرات باشد.
جذام به خودی خود بیماری خطرناکی محسوب نمیشود، هرچند تصورات عامه مردم باعث بدنامی و بیماری هراسی گشته، اما به لطف رشد صنعت پزشکی، این بیماری به سادگی و توسط چند قلم آنتی بیوتیک ( در صورتی که به موقع تشخیص داده شود) قابل درمان است... بیشتر در ویکی پدیا